Het georganiseerde bedrijfsleven in de regio staat achter deze giga-transformatie van Tata. Op initiatief van Ondernemersvereniging IJmond (OV IJmond) hebben wij dan nog eens onderstreept: ‘Stop het gedraal rond groen staal’. Ook de kritische rol van omwonenden komt in het manifest ter sprake. In positieve zin. Zie hier het gehele manifest.

Tegelijkertijd manifesteert zich een kleine minderheid omwonenden die werkelijk alles aangrijpt om Tata te demoniseren en staalwerkers in de kwaad daglicht te stellen. Recent voorbeeld. Tata gaf documentairemakers van de publieke omroep gedurende vier (!) jaar toestemming om zonder restricties op het terrein en in de fabrieksgebouwen te filmen. Er is geen ander bedrijf te vinden dat zo ver gaat in zijn transparantie. In de 3,5 uur film die dit oplevert, komt één fragment voor waarin twee medewerkers overleggen om een bepaalde uitstoot in het donker te laten plaatsvinden, omdat de camera het dan niet zou zien. Althans, dat is de suggestie. De aanvoerder van de anti-Tatabeweging, advocaat Bénédicte Ficq, reageert voorbarig en overspannen, want zij is gelijk ‘verbijsterd’. Het kweekt ‘angst en onrust’ en ’rechtvaardigt onderzoek door het OM’. (Zie hier artikel in het Noordhollands Dagblad)

Naast het gigantische traject naar groen staal en andere investeringen in het terugdringen van de uitstoot en overlast, en het overleg met de omgeving loopt dus een ander traject. Dat is het traject van de kleine minderheid die Tata weg wil hebben. En publicitair en juridisch straatvechten als vaste werkwijze hanteert, onder en boven de gordel. Negeren of  ‘met begrip tegemoet treden’ helpt niet. Met ‘gestrekt been er tegenin’ is vaak niet de effectiefste methode, maar hier wel.

-Friso de Zeeuw, Onafhankelijk voorzitter Economisch Forum

Back To Top